24. april 2018
Elleve år gamle Helga fra Oslo er superflink til å lage mat. Men ingen hadde fortalt henne at det kunne bli brann i gryta. Plutselig sto smøret i full fyr!
Elleveåringen var hjemme aleine og hadde i lekse å lage middag. På menyen sto koteletter, salat og rundstykker, og i oppskriften var det smeltet smør. Helga satt induksjonsplata på 9, og mens smøret smeltet, jobbet hun videre med å lage fruktsalat til dessert. Plutselig sa det ”svosj” og flammene sto høyt opp av gryta.
Hun forsøkte å sette på kjøkkenvifta, i håp om at det ville slokke brannen. Men flammene gikk så høyt at hun ble redd for å brenne seg. Da kom elleveåringen på en premie hun hadde fått på en håndballcup to år tidligere. FireStop. Hun løp ned i kjelleren og hentet den, og helte pulveret over hele komfyren. Det stoppet. Flammen slokket.
– Lær av oss
Helga er bare elleve år, men handlet som en helt og slokket brannen. Etterpå ringte hun til mamma og pappa.
– Helga er superflink til å lage mat, vasker og ordner etter seg. Men vi har glemt å lære henne at det kan bli brann i gryter på komfyren. Dette burde vi fortalt i store bokstaver, forteller mamma Ingrid.
– Ingen hadde fortalt henne at det kunne bli brann i noe annet enn det som har med fyrstikker å gjøre. Vi skjønner at det har glippet hos oss, innrømmer hun.
– Så lær av oss, fortell barna at det kan bli brann på komfyren. Og blir det brann i fett: Ikke slokk det med vann! Vi har ikke snakket godt nok om hva man gjør når det først går galt. Så det var jammen bra hun klarte å tenke det selv. Vi er superstolt av henne. Men fy søren – det vær nære på.
Fortalte klassekameratene
Framføringen av skoleleksa dagen etterpå, ble litt annerledes. Helga tok med seg den utbrente kjelen, og kunne fortelle at hun hadde lært mer enn å bare lage mat den uka. Nemlig dette:
· Ikke bruk vann på fett!
· Ikke bruk sterk varme når du skal smelte smør
· Følg med hele tiden! Det gikk kjempefort fra plata ble skrudd på til
flammen kom.
· Nå vet jeg hva jeg skal gjøre om slike ting skjer
· Nå vet jeg hvordan jeg reagerer.
Helgas oppfordring til andre barn som lager mat:
1. Ikke gå fra komfyren!
2. Det er lurt å ha noe som kan slokke brann i nærheten, og at man vet
hvordan det fungerer. Som for eksempel ”FireStop”.
3. Men man må fortsette å lage mat!
PS! Etter brannen var slokket og familien hadde snakket sammen, måtte Helga kaste nesten all mat, for det var slokkepulver over alt. Men hun turte å starte på nytt, og det ble rundstykker til slutt.