164A6326.jpg
Skrevet av Brannbamsen Bjørnis

Gode råd fra en brannskadd

10. mai 2023

Håvard fikk store brannskader i en brann i 2015. Hele 78% av kroppen hans ble brannskadet som følge av ulykken. I dette intervjuet forteller han om hva som skjedde, hvordan det har påvirket han, og han deler sine beste tips for å unngå brannskade.

Hvordan fikk du en brannskade og hvordan har det påvirket livet ditt?

«Jeg opplevde en brann på arbeidsplassen, på et bilopphuggeri utenfor Trondheim i 2015. Jeg oppdaget at det var en bensinlekkasje, og prøvde å stoppe den. Plutselig så jeg en flamme, og da begynte det virkelig å brenne raskt. Jeg tok også fyr, men klarte å komme meg ut av bygget.»

Håvard fikk raskt hjelp av nødetatene, og ble fraktet til St. Olavs hospital. De var usikre på om livet kunne berges, og Håvard ble raskt flydd til Haukeland universitetssjukehus. Haukeland har nasjonalt ansvar for å behandle alvorlige brannskader. Etter en lengre behandling hos Haukeland kunne Håvard endelig reise hjem.

«Jeg har egentlig blitt positivt påvirket av min egen brannskade. Jeg har blitt kjent med så mange nye mennesker, og blitt aktiv i Norsk Forening for Brannskadde. Jeg anser meg selv som heldig som brant meg når jeg var voksen, og ferdig med ungdomslivet. Jeg har et avslappet forhold til min egen skade og kan gå hele dager og ikke tenke over at jeg er brannskadet.  Jeg husker det først når jeg ser meg i speilet.»

Håvard prøvde seg tilbake i samme jobb etter brannen. En forstyrrelse på øyet gjorde dette vanskelig og han måtte bytte arbeidsplass. Opptrening med fysioterapeut har gitt han bedre mobilitet og funksjon. Håvard er i dag tilbake i arbeid, noe som ikke ville vært mulig uten langvarig opptrening. Legene spurte hvordan han var som person før han skulle starte opptreningen. Når svaret var «egen, sta og vrang» smilte legene, og mente dette var et perfekt utgangspunkt.

«Jeg bestemte meg raskt for å leve et normalt liv. Jeg skulle ikke være bitter for det som skjedde, fordi det gjør ikke saken noe bedre. Livet mitt ble snudd opp ned, men jeg har tatt det veldig bra.»

164A6413.jpg


Hva er ditt viktigste råd når det kommer til brannskade?

«Pass på kaffekoppen! Hvor mange er det ikke som bærer på et barn og skal ha en kopp kaffe samtidig? Da må faktisk kaffekoppen vente. Hvis uhellet først skjer, husk alltid 20/20-regelen. 20 minutter avkjøling i 20 grader vann. Husk at 20 grader, det er lunkent vann. Huden kan sprekke ved bruk av iskaldt vann. Hvis man eksempelvis er på fjelltur, og har en bekk tilgjengelig kan det virke lurt å bruke fjellvann. Mitt råd er å heller ta av et klesplagg, dynk det i vann og dekk brannskadene med plagget.»

Hva er det verste med å få en brannskade?

«Da jeg kom hjem oppdaget jeg at mange stirret på meg. Jeg synes det er bedre om folk kommer bort og spør hva som har skjedd, enn å stirre og peke. Da får de et svar, og trenger ikke lure mer på hva som har skjedd med meg.  Jeg tenker mest på de som får dette i ung alder, og opplever ungdomslivet som brannskadd. Jeg tror de kan slite mer med sin brannskade enn det jeg har gjort.»

Hadde dere hatt brannøvelse på arbeidsplassen, og hjalp det deg i øyeblikket?

«Vi hadde hatt mange øvelser, både planlagte og ikke planlagte. Jeg er overbevist om at dette hjalp meg i øyeblikket, og bidro til å berge livet mitt. I brannøvelsene lærte jeg at jeg ikke skulle puste inn røyk. Jeg holdt derfor hånden for munnen og pustet ikke inn. Jeg hadde kontroll på hvor alle nødutganger var og kom meg raskt ut. Da jeg var ute la jeg meg rett ned på bakken og rullet rundt for å slukke flammene på kroppen. Jeg visste jeg skulle gå til oppmøteplassen, der mine kollegaer raskt kom for å hjelpe. Alt dette bidro til at jeg berget livet, og har det så godt som jeg har det i dag.»

Håvard er aktiv i Norsk Forening for Brannskadde, og oppfordrer alle som har opplevd en brannskade til å bli medlem. Fokuset er håp, mestring og fremtid – og et samlingspunkt for brannskadde. Brannbamsen Bjørnis har i flere år deltatt på «Burn Camp,» et mestringskurs for brannskadde unge og familie. Bjørnis står klart sammen med Håvard i hans budskap, som ikke kan deles ofte nok. Husk 20/20-regelen ved brannskade – og gjennomfør brannøvelser både i skole og barnehage, på arbeidsplassen og hjemme!

164A6335 (1).jpg


nødutgang-skilt
flamme